Gascrisis in NL: Nu meer dan 30% gas besparen!

gas besparen

De prijzen voor gas en energie zijn drastisch gestegen. Er wordt niet verwacht dat de situatie spoedig zal verbeteren. Nu hebben de EU-lidstaten zich ertoe verbonden het gasverbruik vanaf 1 augustus 2022 met 15% te verminderen. Wij laten je zien hoe je gemakkelijk en snel meer dan 30% gas kan besparen met behulp van huis- en gebouwautomatisering – een investering die zichzelf in slechts enkele jaren terugbetaalt!

30% minder gas: onze beste tips

In de particuliere sector is tot 80% van het gasverbruik toe te schrijven aan ruimteverwarming. Met de Loxone Miniserver en stelventielen heb je volledige controle over de grootste energieverbruiker en kan je het gasverbruik moeiteloos tot 30% verminderen zonder enig verlies van comfort.

Verlaag de kamertemperatuur

Slechts 1°C minder komt overeen met een energiebesparing van 6%!  Dankzij de intelligente verwarmingsregeling van Loxone kan de temperatuur in alle kamers individueel worden ingesteld. Verlaag de temperatuur vooral in ruimten waar je niet aanwezig bent (entree, kelder, bijkeuken, etc..).

Naar behoefte verwarmen

De hele dag koel in de slaapkamer, ’s morgens en ’s avonds een warme badkamer …

Gebruik de optie van intelligente individuele ruimteregeling. Jouw kamers hebben een aangename temperatuur precies wanneer je er bent.

Levert dat iets op? Zeker – binnen enkele jaren al!

Als u nog geen bestaande Loxone installatie heeft, raden wij u aan een Miniserver Go en het vereiste aantal stelventielen en Ruimteklimaat sensoren te gebruiken om jouw verwarming efficiënt te regelen en zo het gasverbruik onder controle te houden. De hardware investering voor de uitrusting van de vijf belangrijkste ruimtes bedraagt minder dan € 1.500*

* materiaalkosten inclusief btw, exclusief diensten en werken

Hoe lang zal het duren voordat ik mijn investering terug verdien?

1500

Investering in €

600

Jaarlijkse besparingen in €

3

Afschrijving in jaren

Laten we eens kijken naar het gemiddelde gasverbruik in een eengezinswoning: volgens Eneco is dit ongeveer 15.000 kWh per jaar (bron). Wanneer we dan een gemiddelde kost van € 0,13 per kWh nemen (2022: bron), komen we uit op een jaarlijks gasfactuur van 1.950 euro.

Een vermindering van het energieverbruik met 30% levert al een jaarlijkse besparing op van ongeveer € 600 – afschrijving in minder dan 3 jaar! Maar er zit nog veel meer in.

Flair Wonen Vergelijkingsproject van 2019 tot heden

De omvang en installatie in de demowoning

Onze demowoning in Zwolle is per 2020 volledig uitgerust met Loxone, inclusief individuele ruimteregeling via stelventielenDeze demowoning heeft een woonoppervlakte van 200m² (opgeteld begane grond + eerste verdieping). De woning is voorzien van een warmtepomp en heeft geen gasaansluiting meer. Het energieverbruik in stroom voor het verwarmen van de ruimten en het gebruik van comfort tapwater voor douche en bad zijn relatief vergelijkbaar met gas door te werken met MWh en KWh.

Verbruik vermindert

Verbruik in kWh per jaar

2019 – gestart met een “domme” woning met klassieke sturing

In 2019 was de woning nog volledig klassiek gestuurd. Alle ruimten werden verwarmt op basis van buitentemperatuur in ingestelde thermostaat voor de hele woning. Er was dit jaar nog geen sprake van apparatuur zoals een autolaadstation en elektriciteit gestuurde wellness en tuinberegening.

2020 – slimmere woning met sturing per ruimte op basis van aanwezigheid

In 2020 is de slimme sturing van de verwarming en tapwater geïnstalleerd waarbij iedere kamer verwarmt of gekoeld wordt op basis van aanwezigheid en ingestelde temperaturen bij afwezigheid en langdurige afwezigheid. Het comfort werd verbeterd en de verbruikte energie aanzienlijk verlaagd.
Verder is dit jaar een autolaadpunt toegevoegd, werd een sauna geïnstalleerd met een 9kW kachel, een beregeningspomp van 2,2kW en een hottub filter + verwarmer van 2,5kW. Deze zijn niet uit de vergelijking gehaald maar gewoon meegenomen in de trendlijn.

Teruglevering vermindert

2021 – nog slimmere woning met focus op verbruik van eigen opgewekte energie

In 2021 zijn de slimme apparaten van Miele geconfigureerd om slim om te gaan met energie. Zo start de wasdroger en de vaatwasser altijd op tijd om op de ingestelde eindtijd klaar te zijn, maar worden de apparaten ieder moment eerder gestart wanneer er goedkope energie over is. Dit is op basis van het uitlezen van de energietarieven van dat moment maar ook door het uitlezen van de overtollige energie die de woning opwekt overdag.

Teruglevering in kWh per jaar

Zoals hierboven valt af te lezen is de teruglevering van de energie per jaar sterk verminderd ieder jaar. Dit komt door het slimmer omgaan met verbruikers. Deze worden automatisch gestart als de zon schijnt en er dus energie over is. Een fijn idee, want wanneer het salderen stopt is het verbruik van eigen stroom al vergaand geoptimaliseerd.

Productie van stroom

Opbrengst 2019 – 9,59 MWh
Opbrengst 2020 – 13,5 MWh
Opbrengst 2021 – 12,68 MWh

Een goed bewijs van het effect van de slimme energie sturingen die Flair Wonen heeft gerealiseerd is de opbrengt per jaar in relatie tot de teruglevering per jaar.

2019

Net Verbruik in MWh

12.33

Teruglevering in MWh

10,05

Productie in MWh*

9,59

2020

Net Verbruik in MWh (% tov 2019)

9,88 (-24,7%)

Teruglevering in MWh (% tov 2019)

8,69 (-15,7%)

Productie in MWh

13,5

2021

Net Verbruik in MWh (% tov 2019)

8,5 (-45%)

Teruglevering in MWh (% tov 2019)

8,4 (-19,8%)

Productie in MWh

12,68

Het verbruik is flink verminderd in drie jaar en neemt nog steeds af. Dit terwijl het aantal verbruikers zoals een saunakachel en beregeningspomp zijn toegevoegd. Maar goed, die verbruiken voornamelijk wanneer er eigen energie wordt geproduceerd dus dat merk je niet op de energierekening.

Het terug leveren is ondanks de hogere productie in 2020 en 2021 tov 2019 afgenomen. Dit komt wederom door het beter timen van het verbruik tijdens de uren van eigen zonnestroom productie.

* in 2019 was de teruglevering in feite gelijk aan de productie. Wegens het later starten van de productie logging wijkt deze onmogelijkerwijs af met een lagere productie van teruglevering. In feite leverden we net zoveel terug als dat we opwekten.

Is er nog een volgende stap?

Jazeker! In de demowoning voegen wij binnenkort hopelijk een kleine windmolen toe die vanaf de herfst tot aan het voorjaar staat opgesteld. Deze is dusdanig klein en laag in positie dat deze heel eenvoudig is op te bergen gedurende het zonneseizoen waar het eigenlijk onnodig is. Dus we verwachten gemiddeld tussen de 10 en 20 kWh op te brengen per dag met windenergie in de nachten. Dit zal zorgen voor het aansturen van de apparaten met een andere timing. In de zomer wordt de vaatwasser dan gestart overdag en in de winter in de avond/nacht als het lekker waait.

Verder gaan wij een thermische accu toepassen. Deze vervangt de Boiler met water en heeft een stilstand verlies van slechts 24 Watt per uur. Dat terwijl de accu in de vorm van verhit zout 10,5 kWh kan opslaan. Hierdoor wordt het mogelijk om bij productie van eigen energie door zon of wind de accu op te laden en ieder moment van de dag een goede warme douche te garanderen zonder afname van het stroomnet. Maar de echte cijfers moeten de rendementen natuurlijk nog aantonen.

Wat kunt U NU doen?

Wij raden u aan om vrijblijvend met Flair Wonen in gesprek te gaan om de mogelijkheden voor uw situatie te bespreken. Er zijn altijd optimalisaties mogelijk en wij adviseren u met plezier wat er kan en hoe dat veel slimmer kan.

Boek vrijblijvend een bezoek aan onze demowoning en ervaar het allemaal zelf!

Marc Collet
Marc Collet

Als adviseur bij Flair Wonen wil ik altijd het beste voor de klant. Wij verkopen geen spulletjes uit het magazijn. Wij ontdekken en ontwerpen nieuwe functionele mogelijkheden door te luisteren naar de wensen van de klant en door op de hoogte te zijn van de mogelijkheden in de markt.

Scroll naar boven