Slim beregenen kan slimmer

slim beregenen

De basis – grondwater in plaats van drinkwater

Iedereen moet verantwoord met water omgaan. Drinkwater gebruiken voor beregening van uw gazon en beplanting is sowieso niet heel wenselijk en wij adviseren in basis om een bron met pomp te voorzien in uw tuin bij een tuin groter dan 100m2

Slim beregenen

Slim beregenen begint met beregenen op de juiste tijden. Beregen bij voorkeur niet overdag maar start tijdig na zonsondergang en waar mogelijk voor zonsopkomst. Bij een tuinberegening kunt u hier gebruik maken van een schakelklok die u eenvoudig tussen uw slang en de kraan plaatst. Deze zorgt vervolgens voor vrijgave van water op de ingestelde tijden en dagen.

Een dergelijke “klok” voor uw tuinslang is er bijvoorbeeld van Gardena en deze is te koop bij praktisch ieder tuincentrum.

Slimmer beregenen

Om het nog slimmer te maken wilt u rekening houden met de behoefte van uw planten. U wilt dus eigenlijk zones creëren met druppelslangen voor bijvoorbeeld Rhododendrons die 3 maal daags kort bedruppelen en zones voor beregening van het gazon.

Een dergelijk systeem legt u bij voorkeur aan in de bodem met daaraan bijvoorbeeld popup-sproeiers van bijvoorbeeld Rainbird. Rainbird levert ook beregeningscomputers waaronder de instapper “Rainbird ESP-RZXe indoor WIFI beregeningscomputer”. Deze is leverbaar in 4, 6 of 8 zones, werkt via WiFi en doet prima de bovengevraagde functie. Deze computer is verkrijgbaar op moment van schrijven voor ongeveer 75 euro.

Slimst beregenen

Het slimste is om te beregenen op basis van weersvoorspelling, actueel weerbeeld en bodemgesteldheid. Dit is mogelijk met onze slimme beregening van Flair Wonen. Deze houdt rekening met de windkracht en richting, de actuele buitentemperatuur en de verwachting voor de volgende dag om 18:00 uur (het heetste moment van de dag) om zodoende de beregeningsduur juist in te stellen per zone.

Omdat onze slimme beregening ook rekening kan houden met windrichting en kracht worden bepaalde zones niet ingeschakeld wanneer er de kans bestaat dat uw kostbare bezittingen zoals gevels en auto’s worden beneveld met ijzer en mangaan houdend grondwater. Uiteraard kunnen we ook zorgen voor bemonstering zodat wij kunnen bepalen in hoeverre dit aan de orde is.

De slimme beregening van Flair Wonen gaat nog een stap verder van de standaard beregeningsautomatisering van Loxone. We gebruiken deze weliswaar voor de beregening maar onze logica om de juiste duur, tijd en zoneplanning te realiseren gaat daar ver aan voorbij waardoor u zowel een geweldige tuin met gazon en beplanting heeft maar daarbij ook een minimale voetprint achterlaat als het gaat om watergebruik. Ergo: doordat u uw bron op uw perceel gebruikt is het in feite grotendeels retourbemaling dat plaatsvindt.

Onze slimme beregening biedt tegens vorstbescherming en kan worden uitgebreid met temperatuur regeling voor uw pomphuis zodat u deze in de winter niet hoeft af te koppelen en te verplaatsen. Eenvoudig en comfortabel.

Kosten

De slimme beregeningsplanning krijgt u gratis en voor niets als klant van Flair Wonen. Het enige dat u nog nodig heeft is een tuin, een bron met pomp en ventielen om aan te sturen.

Wilt u meer weten over slimme automatisering van huis, gebouw, tuin of voor toepassing bij tuin en akkerbouw? Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvende verkenning.

Marc Collet
Marc Collet

Als adviseur bij Flair Wonen wil ik altijd het beste voor de klant. Wij verkopen geen spulletjes uit het magazijn. Wij ontdekken en ontwerpen nieuwe functionele mogelijkheden door te luisteren naar de wensen van de klant en door op de hoogte te zijn van de mogelijkheden in de markt.

Scroll naar boven