Loxone Audio of Sonos?

Loxone of Sonos voor slimme audio?
Wat is nu de verstandige keuze voor mijn muziek in een smart home?

Wat is het slimste in een slim huis?

Als het om slim gaat dan wint per definitie de Loxone Audio Server. Als het om de meest uitgebreide vorm van audio beleven gaat dan wint Sonos. Hieronder leg ik uit waarom dit zo is en waar de grootste verschillen liggen zodat u voor uzelf kunt bepalen wat het beste bij u past.

Sonos

SONOS AMP als basis

Allereerst Sonos. Sonos heeft een hele intuitieve app en biedt naast kant-en-klare speakers die je enkel hoeft in te prikken in een stopcontact ook een versterker die je kunt verbinden met passieve speakers in vloeren, wanden, plafonds, of je koppelt deze aan je boekenplankspeaker. De AMP is het meest vergelijkbaar met de Loxone Audioserver en Loxone Stereo Extensions (=uitbreiding op de audioserver voor meer zones en boxen).

Functies en specificaties

De Sonos Amp werkt met 8 Ohm speakers en levert 125 Watt per kanaal, een lijn ingang voor bijvoorbeeld een platenspeler, HDMI ARC voor koppeling aan je TV en ondersteund Apple AirPlay 2 en Wifi voor eenvoudige connectie. Ons advies is wel om ook Sonos componenten per ruimte/zone tenminste met 1 speaker echt te koppelen aan het netwerk met bekabeling omdat je anders problemen kunt krijgen met synchroon spelen of zelfs met bedieningen over meerdere zones heen.

De Sonos AMP biedt een grote verscheidenheid aan koppelbare streamingdiensten waaronder Spotify, Apple Music en Deezer. De laatste twee zijn bekend om hun uitmuntende lossless audio kwaliteit terwijl Spotify bekend is in de main stream als de bekendste streamingdienst.

Sonos Audio Ecosysteem

Uitbreidbaarheid en schaalbaarheid

Sonos AMP’s zijn uiteraard te combineren met de andere Sonos producten waardoor je eenvoudig meerdere zones toevoegt. Bij een bestaande woning kies je dan al gauw voor actieve speakers zoals de Playbar bij de TV en andere actieve speakers uit de Play serie voor de diverse ruimten. Je plugt ze met de stekker in het stopcontact in in feite is het daarmee gedaan. Echter, bij meer dan 8 speakers in 1 systeem ontstaan problemen met het netwerk wanneer je niet afdoende speakers met netwerkkabel aansluit. Daarom is het in de praktijk voor achteraf installatie een goede optie maar met limieten als het gaat om de uitbreiding en gegarandeerde werking van synchroon afspelen over meerdere zones/ruimten.

Hoe slim is deze audio oplossing?

De Sonos oplossing kan slim geintegreerd worden met Smart Home oplossingen van Lutron, iPort, Alarm.com, JWink, Yonomi, ABB. Maar letop, deze oplossingen werken allemaal op basis van Internet Services. Dat wil zeggen dat de functionaliteit niet gebouw gebonden werkt en bij wegvallen van Internet of de dienst zelf niet meer werkt.

De integratie met Loxone is beperkt. Flair Wonen kan uw Sonos Speakers, mits voorzien van vast IP adres, wel sturen op volume, spelen, pauzeren, volgende nummer, vorige nummer, maar bijvoorbeeld het kiezen van een afspeellijst of album werkt dan weer niet.

Het belangrijkste gebrek is dat Sonos niet gebruikt kan worden voor iets anders dan muziek. Zo kun je de deurbel niet laten horen wanneer die gaat, kun je het alarm niet laten klinken via Sonos en kun je gebouw meldingen niet laten horen via de speakers.

De prijs

De prijs van 1 Sonos Amp is 799 euro inclusief BTW en dat biedt dan in feite versterking voor 1 zone met 2 tot 4 speakers waarbij je het wattage verdeeld zodra je meerdere speakers op 1 kanaal aansluit. Dit werkt in de praktijk prima bij zelfs 6 360 graden speakers in de tuin bijvoorbeeld en geeft afdoende kwaliteit en niveau voor een tuin van dik 600m2.

In feite heb je per zone een Sonos AMP nodig of een set Play speakers van gelijkwaardige kosten per ruimte om de zone als afspeelzone te kunnen gebruiken.


Loxone

De Audioserver als basis

Loxone biedt met haar audioserver dezelfde wijze van versterken van speakers als de Sonos AMP. De audioserver heeft standaard wel meer uitgang configuraties zoals stereo, stereo-downmix, line-out of SPDIF-out. Bij speakers kan gekozen worden voor 4 tot 8 Ohm. Dat is handig om ook professionele(re) speakers te ondersteunen zoals de Quadral serie van Loxone.

De 4 versterkeruitgangen werken met speakers van 4 tot 8 Ohm, bieden een bereik van 20Hz tot 20kHz, hebben een maximale piekbelasting van 50W per kanaal en een Max RMS vermogen van 18W per kanaal. De Sample Rate werkt tot 192kHz hetgeen lossless audio perfect weergeeft.

Functies en specificaties

De ondersteunde streaming diensten zijn momenteel nog beperkt. Loxone biedt ondersteuning voor TuneIn Radio, Spotify, Spotify Connect en Apple AirPlay 2. Deezer, Apple Music, etc… zijn dus wel te spelen maar dan via Apple AirPlay 2. Voor Android gebruikers is er geen AirPlay alternatief. Voor automatisch starten van een afspeellijst op basis van bijvoorbeeld een bewegingsmelder of aanwezigheidsmelder is op dit moment enkel Spotify ondersteund.

De Audioserver biedt naast streaming diensten de mogelijkheid om via USB sticks of HDD’s muziek te spelen hetgeen de oplossing, net als de overige slimme componenten van Loxone, Internet onafhankelijk maken. Ook via een Micro SD-kaartsleuf kan tot 8GB aan audio opgeslagen worden en gebruikt voor afspelen in 1 of meerdere zones.

Uitbreidbaarheid en schaalbaarheid

Loxone heeft heel goed nagedacht over een betrouwbaar systeem en is bij uitstek geschikt voor gebouwen die nieuw worden gerealiseerd. Je kunt dan namelijk vrijelijk kiezen waar speakers moeten komen, met welke kwaliteit en welke functie. We adviseren om te allen tijde passieve speakers te integreren in de woning in wanden, plafonds, meubels en vloeren zodat u de versterking en sturing los van de weergave kunt wijzigen in de toekomst.

De Audioserver kan worden uitgebreid met maximaal 10 stereo extensies of 20 versterkeruitgangen. Het opschalen door gebruik van meerdere audioservers is vervolgens ook weer mogelijk waardoor je in feite eindeloos kunt uitschalen.

Loxone Audio Ecosysteem

Hoe slim is deze audio oplossing?

Loxone biedt uiteraard de beste integrale werking als het gaat om het laten klinken van muziek, deurbel, alarmberichten, aldanniet ingesproken tekstboodschappen, intercom versterking en sirene door de woning in gekozen zones en meldingen vanuit het systeem. De integratie werkt ook perfect samen met sensoren en logica waardoor waarschuwingen maar ook automatisch starten van speellijsten of opkomende muziek bij ontwaken tot de mogelijkheden behoren.

Daarnaast biedt Loxone in zijn gehele oplossing ondersteuning voor HomeKit van Apple waardoor automatisering en integratie met andere elementen van andere leveranciers mogelijk wordt. We adviseren trouwens om dit niet te gebruiken indien niet nodig.

De prijs

De Loxone Audioserver met 4 kanalen kost 579,23 inclusief BTW. Een extra zone realiseer je met een Stereo Extensie die 2 versterkuitgangen toevoegt voor 289,35.

Het wattage per kanaal is lager dan bij de Sonos AMP maar het biedt wel afzonderlijk stuurbare kanalen die als mono, stereo of stereo-downmix zijn te configureren. Hierdoor kun je de audioserver inzetten voor minimaal 1 zone maar ook met gemak voor 1 overloop + 1 toilet + 1 kamer = 3 zones!

Het eindoordeel

Omdat je in beide oplossingen (Sonos Amp vs Loxone Audio Server) de versterking ontkoppelt van de speakers zelf kun je de Sonos AMP en de Loxone Audioserver en de daarbij behorende App voor bediening wel als appels met appels vergelijken.

Het aanbod van streamingdiensten het allerbelangrijkste?

Wanneer je niet genoeg hebt aan Spotify en TuneIn + Apple AirPlay 2 dan is op dit moment de keuze voor Loxone Audioserver voor de weergave van muziek eigenlijk geen goede keuze. In de toekomst komt er zeker en vast ondersteuning voor meer dan enkel Spotify en TuneIn maar er is geen garantie dat uw dienst erbij zit en ook niet wanneer.

Als gebruiker van Apple Music, Deezer of 1 van de vele andere diensten die wel worden ondersteund door Sonos maar (nog) niet door Loxone, kan dit een no-go betekenen voor Loxone Audioserver voor uw muziekweergave, echter voor de automatisering zouden we toch tenminste 1 audioserver aanraden en die aansluiten op de zones waar u bijvoorbeeld meldingen en alarm wilt laten klinken. Dit kan dan gecombineerd worden met uw Sonos Muziek signaal.

Mocht de, op dit moment, beperkte aanbieding van TuneIn en Spotify/Spotify Connect geen struikelblok voor je vormen dan is Loxone Audioserver zowel functioneel, financieel als kwalitatief de betere keuze.

Kan het ook samen?

Als geld geen rol speelt kunt u ervoor kiezen om beide te implementeren. Wij adviseren dan de muziekfunctie volledig te realiseren met Sonos en dus ook de audio te bedienen met de Sonos App. Vanuit onze automatisering sluiten we dan zowel de Loxone Audioserver als de Sonos Amp aan op dezelfde speaker uitgangen.

Indien u hiervoor kiest kunnen we de audio pauzeren in betroffen zones op het moment dat er een melding is. We laten de audio weer spelen nadat de melding voltooid is.

U heeft dan wel per zone een dubbele installatie en daarmee samenhangende kosten. U heeft dan ook natuurlijk de voordelen van alle streamingdiensten van Sonos per direct + alle meldingen en alarmfunctie.

Op termijn kunt u dan alsnog afscheid nemen van Sonos en volledig overstappen op Loxone Audio Server.

LETOP: het gebruik van actieve speakers die onderdeel zijn van het ecosysteem van Sonos kunnen NIET later onderdeel worden van het Loxone Audio Ecosysteem.

Picture of Marc Collet
Marc Collet

Als adviseur bij Flair Wonen wil ik altijd het beste voor de klant. Wij verkopen geen spulletjes uit het magazijn. Wij ontdekken en ontwerpen nieuwe functionele mogelijkheden door te luisteren naar de wensen van de klant en door op de hoogte te zijn van de mogelijkheden in de markt.

Scroll naar boven