Buitenspeakers in het Smart Home

cq5dam.web.1280.1280

Als specialist in Smart Homes krijgen wij vaak vragen over audio in en rond het huis. Vragen als “waarom gebruikt u geen 100 Volt systemen”, of, “waarom zou ik Loxone Audio Server gebruiken in plaats van Sonos”, en “waarom zou ik gebruik maken van speakers in mijn tuin en hebben de buren daar geen last van”.

In dit blog leggen we uit wat het verschil is tussen de voor iedereen bekende manier van speakers aansluiten met 2 draadjes op een versterker (=laag-Ohmige installatie) en het 100 Volt en 70 Volt systeem. Tevens staan we kort stil bij de voordelen van een Smart Audio installatie naast of in plaats van een pure-streaming installatie zoals Sonos.


Waarom en wanneer 100 Volt?

Allereerst even iets de wereld uit. Iedere speaker geeft uiteindelijk laag-Ohmig weer. Doorgaans 8 Ohm. Wanneer in bijvoorbeeld een pretpark vervolgens tientallen speakers op 1 kabel in serie worden aangesloten dan komt een 100V of 70V systeem om de hoek om ervoor te zorgen dat in zo’n lange lijn van speakers alle speakers even luid klinken en het signaal ook goed blijft doorkomen tot aan de laatste speaker.

Wanneer u bijvoorbeeld naar een pretpark gaat dan ziet u wel eens van die groene paddestoelen in plantsoenen of verborgen in ombouwen staan door het hele park. Overal is een gemoedelijk muziekje hoorbaar en het lijkt van alle kanten te komen. Dat komt doordat men gebruik maakt van speakers die in alle richtingen geluid geven. Deze worden voor het gemak van aanleg en onderhoud vaak in serie op dezelfde speakerkabel gezet. En omdat geluidssignaal in feite een stroomsignaal is, wordt bij iedere speaker in de lijn het signaal in feite verzwakt door de weerstand die de speaker levert. Om dan toch te zorgen dat de speakers overal evenveel geluid geven wordt gebruik gemaakt van 100 Volt (Europa) of 70 Volt (USA) om het signaal goed te houden en deze in serie geschakelde speakers worden voorzien van een printplaatje waarbij je kunt kiezen hoeveel watt de speaker moet geven en op welk voltage deze werken. Maar letop, uiteindelijk wordt in de speaker het signaal van 100 of 70 Volt te allen tijde omgezet naar laag-Ohmig signaal om de speaker te laten klinken.

Waarom dan geen 100 Volt voor mijn bedrijf of privé tuin?

Voor u thuis geldt dat het veel beter is om de speakers niet in serie aan te sluiten maar parallel. Ieder speaker krijgt dus een eigen speakerkabel en deze kabel loopt van de versterker naar de speakers. Mocht u meer dan 50 meter aan afstand hebben tussen uw speaker en uw versterker dan lossen wij dit vaak op door de versterkers op diverse plekken te installeren en in sommige gevallen wordt dan inderdaad toch een 100V systeem aangelegd.

Laag-Ohmige speaker systemen…de betere keuze als het past

De reden om te kiezen voor laag-Ohmige speaker configuratie en speakers is niet alleen financieel verstandig, maar ook een kwalitatieve keuze. 100 Volt signalen worden bij iedere speaker weer omgezet in 8-Ohm signaal voor weergave uit de speakers. Deze omzetting maakt de weergave doffer. Zonder deze omzetting klinkt het helderder. Voor u thuis is zelfs in een tuin van 5000 m2 het nog steeds lucratiever en kwalitatief handiger om te werken met het laag-Ohmige systeem, dat Flair Wonen trouwens met plezier voor u ontwerpt en installeert.

Hoe werkt dat dan in mijn tuin en woning bijvoorbeeld?

Flair Wonen adviseert om gebruik te maken van passieve speakers waar dat kan. Dat zijn speakers die u niet met een stekker op het stopcontact aansluit en die dan zelf zorgen voor de versterking. Passieve speakers verbind u met speakerkabel aan een versterker welke aldanniet slim, stuurbaar en instelbaar via een app werkt. Hiermee heeft u betere keuze in de speakers en de verwerking in uw woning. Denk aan plafond, wanden, meubels, etc… U kunt onze kwalitatieve lijn met Quadral speakers in onze demowoning beluisteren en beoordelen voor toepassing in huis en onder afdakken.

Voor toepassing in de tuin hanteren wij diverse merken speakers en oplossingen. De Bose FreeSpace 360 II Speakers worden in onze demo woning gedemonstreerd. Dit zijn professionele tuinspeakers die zowel op 100V, 70V en laag-Ohmige installaties werken in bijvoorbeeld combinatie met de Loxone Audio Server en Stereo Extensies maar ook met de Sonos Amp. We leveren ook de buitenspeaker series van Sonance. Kwalitatief ook erg hoogwaardig.

Naast de speakerkeuze is de versterker van belang. Flair Wonen biedt ondersteuning voor installatie en configuratie van de slimme versterkers van Loxone met de Loxone Audio Server en Loxone Stereo Extensies. Voor iets minder slimme oplossingen zetten we ook regelmatig de Sonos Amp Series in. Door beide te combineren kunt u zelfs de voordelen van uw vertrouwde Sonos installatie combineren met de spraakfunctie van de Loxone Audio Server. Wij adviseren bij volledige nieuwbouw om te kiezen voor Loxone Audio Server voor uw compleet integrale audio systeem zodat deze ook gebruikt wordt voor overige Smart Home functies zoals deurbellen, alarmen, audio meldingen, muziek en wekker bijvoorbeeld.

Een voorbeeld configuratie voor uw tuin

Heeft u bijvoorbeeld 6 speakers in uw tuin met een vermogen per speaker van 100 watt? en u heeft een versterker van 125 watt per kanaal? Dan kunt u door parallel 3 speakers op Links en 3 speakers op Rechts te zetten van uw versterker iedere speaker voeden met 125/3 = 41,66 Watt. Wilt u meer vermogen en dus wat dichter bij het vermogen van uw speaker komen? Dan past u extra versterkers toe. Flair Wonen hanteert doorgaans een splitsing van speaker sets om dicht bij het vermogen van uw speaker te komen.

Stelt u zich voor dat u bijvoorbeeld per speaker paar een Sonos Amp neemt dan heeft u met 125 Watt per kanaal meer vermogen in uw versterker dan goed is voor uw speakers van 100 Watt. Daarom stellen we dan in de programmatuur van Sonos een uitgangssignaal van 125/100=0,8 x 0,9 = 772% van het vermogen in dat maximaal mag worden uitgestuurd. We hanteren daarbij dan dus een marge van 10% ondervermogen zodat uw speakers niet worden beschadigd door overbelasting en u tevens het maximaal heldere klankbeeld uit uw versterkers haalt. Party time!

Meer weten?

Wilt u meer weten over alle mogelijkheden voor u en uw toepassingen? Boek dan vrijblijvend een afspraak in onze demowoning en overtuig uzelf.

Marc Collet
Marc Collet

Als adviseur bij Flair Wonen wil ik altijd het beste voor de klant. Wij verkopen geen spulletjes uit het magazijn. Wij ontdekken en ontwerpen nieuwe functionele mogelijkheden door te luisteren naar de wensen van de klant en door op de hoogte te zijn van de mogelijkheden in de markt.

Scroll naar boven